Ziarah Ramadhan : Rumah Titian Kaseh

Pada Ramadhan pertama 1432 Hijrah jam 2 petang, kami berkungjung ke Rumah Titian Kaseh (RTK) yang bertempat di Titiwangsa, Kuala Lumpur. Ketibaan kami disambut oleh pegasas RTK, Pn Sharifah Adlan atau lebih mesra dipanggil Mak Pah sahaja.

Rumah Titian Kaseh

Semasa kedatangan kami, seorang pegawai komunikasi korporat dari PUSRAWI, Jalan Tun Razak juga hadir bagi menawarkan bantuan iaitu rawatan kesihatan percuma kepada semua penghuni RTK sepanjang bulan Ramadhan. Ini adalah peruntukan zakat yang disediakan oleh Hospital PUSRAWI kepada masyarakat. Syabas kepada PUSRAWI dan bersyukur atas bantuan yang diberikan kepada RTK.

Apabila kami memasuki rumah tersebut, kelihatan beberapa kanak-kanak perempuan sedang belajar mengaji dan juga cara-cara bersolat oleh dua orang tenaga pengajar. Kanak-kanak lelaki pula mengulangkaji pelajaran bersama-sama selepas pulang dari sekolah tahfiz berdekatan.

Mereka bertiga adalah adik-beradik, mendapat perlindungan di RTK

Sukarelawan PERSABAR, Sdra Amirudin membantu adik Boy mengeja perkataan di dalam buku tersebut

Mak Pah membantu adik-adik penghuni RTK dalam mengulangkaji pelajaran

Cuti 1 Ramadhan dimanfaatkan dengan mengulangkaji pelajaran

Mak Pah telah menyerahkan borang takaful kanak-kanak di RTK kepada Setiausaha Kehormat PERSABAR, Sdra Fadhlil Azim Jamaludin untuk diuruskan. Bantuan takaful akan diberikan kepada kanak-kanak yang menetap di RTK bagi memastikan masa depan mereka terjamin.

Ternyata Mak Pah seorang wanita yang amat hebat. Penat lelah keringatnya memastikan agar setiap keperluan penghuni di Rumah Titian Kaseh sama ada kanak-kanak, ibu tunggal, wanita keganasan rumah tangga, OKU dan warga tua tidak terabai dan berusaha untuk mendapatkan bantuan dari pelbagai pihak agar RTK mampu beroperasi dan terus membela mereka yang memerlukan bantuan dan sokongan. Semoga pengorbanan Mak Pah dan kakitangan-kakitangan RTK mendapat keberkatan dan dipermudahkan segala urusan.

Bayi ini baru mengenal dunia tidak sampai 2 minggu. Apakah nasib bayi ini apabila besar kelak?

Kanak-kanak ini amat gembira dan tak henti-henti mengajak kami bermain. Tingkah laku mereka ini sedikit sebanyak memberi keceriaan kepada penghuni di RTK.

Mak Pah memerhati mereka mengulangkaji pelajaran sambil mendukung bayi yang baru mengenal dunia. Mampukah mereka berjaya seperti kanak-kanak lain di luar sana?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s